U bent hierOecumenische avonden: 'Christenen in tweevoud': Kerkmuziek

Oecumenische avonden: 'Christenen in tweevoud': Kerkmuziek

Door Wouter Druwé - Ingezonden op 14 maart 2017

De 'Oecumenische Werkgroep' van de parochies van Mortsel, Boechout, Hove en Vremde, en de Protestantse Gemeenschap organiseert weer twee boeiende avonden om elkaar als christelijke kerkgemeenschappen nog beter te leren kennen, met als titel 'Christenen in tweevoud'.
Dit keer gaat het over elkaars kerkmuziek door twee bevlogen en deskundige muziek-liefhebbers.

"Waarom zingen we in de kerk...en...hoe zingen ons dichter bij God brengt".

Op 22 maart in de Protestantse Kerk van Boechout om 20u, luisteren we naar p. Jos Bielen, Norbertijn van Averbode, die o.a. bekend is door 'Zingt Jubilate' en als veelgevraagd koorcoach. Hij is ook directeur van het bezinningscentrum van de abdij. Hij wordt aan het orgel begeleid door Kris Wittewrongel.

Hij zal de vraag stellen 'Is God nog ver?' De weg naar God kun je op verschillende manieren bewandelen...ook zingend dus! Je kunt in de liturgie van alles weglaten, maar...als het zingen ophoudt, is het afgelopen! Daarbij is zingen gemeenschaps-vormend, want van mooie samenzang kan een geweldige dynamiek uitgaan! We gaan niet alleen praten over de muziek, ook luisteren en het ook samen doen!

Op 5 april in de St. Laurentiuskerk in Hove om 20u, luisteren we naar ds Dick Wursten, die o.a. bekend is door zijn cantate-diensten in de Antwerpse St.Norbertus-kerk en zijn samenwerking met het Antwerps Collegium Musicum (Willem Ceuleers). Hij wordt aan het orgel begeleid door Willem Ceulaers.

Hij zal vertellen, waarom Luther (500 jaar geleden bij de Reformatie) het gebed teruggaf aan de gemeenschap. Daarvoor moest hij een nieuwe liturgische vorm ontwikkelen. Dit werd vooral de 'samenzang'. Luther ziet muziek - na Gods woord - als de belangrijkste onder de scheppingsgaven. Muziek brengt het Evangelie rechtstreeks in het hart, stérker nog dan het gesproken woord. Een van de spreuken van Luther: "Waar goede muziek gemaakt wordt, heeft de duivel geen kans".

Twee bijzondere avonden, juist in het herdenkingsjaar van 500 jaar Reformatie.
Wat bijzonder, dat we na zoveel moeilijke eeuwen kunnen laten zien en horen, hoe deugddoend het is om als christenen (protestant en katholiek) sàmen te werken en te ontdekken dat er méér is dat ons verbindt, dan dat ons scheidt!

Praktisch: prijs: 5€/avond, incl. drankje. Inschrijven niet nodig.
Info: Ds Petra Schipper - 03 454 40 14 - Agnes Joly - 03 455 56 97 - Miecke Rutges - 03 455 78 25